Slide background

Περισσότερα...

Υποβάλετε τη φορολογική σας δήλωση On line
Μέσα σε 3 βήματα

Φορολογική δήλωση
On Line

Slide background

Περισσότερα...

Δίνουμε την δυνατότητα στον επιχειρηματία
να έχει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση και την πλήρη εικόνα της επιχείρησής του

Η Λογιστική Υποστήριξη
ένα βήμα πιο μπροστά

Slide background

Περισσότερα...

Αξιοποιούμε την τεχνολογία του διαδικτύου,
απλοποιούμε και εκσυχρονίζουμε τον έλεγχο της επιχείρησής σου

Υπηρεσίες Cloud

Slide background

Περισσότερα...

Υπηρεσία Ψηφιοποίησης Παραστατικών
Αυτοματοποιούμε την διαδικασία καταχώρησης παραστατικών

Digital Accounting

Slide background

Περισσότερα...

Συγκρίνουμε τις τιμές από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες.
Μειώσετε το κόστος και βγείτε κερδισμένοι.

Υπηρεσίες Ασφάλισης

Slide background

Περισσότερα...

Δώσε τέλος στα χειρόγραφα παραστατικά.
Έκδωσε Online τα παραστατικά σου εύκολα και γρήγορα!

Online Τιμολόγηση

 enfia-meioseis-apallages-diorthoseis.jpg

Του Δικαίου Ιωάννη Λογιστή – Φοροτεχνικού Α’ τάξης

Λίγες και όχι σημαντικές είναι οι αλλαγές του ΕΝ.Φ.Ι.Α σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Παρακάτω θα αναλύσουμε πληροφορίες για τον φόρο αυτόν οι οποίες θα είναι χρήσιμές στους ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι και οι υπόχρεοι του φόρου. Όσοι  δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος αλλά δεν την έχουν λάβει και είναι υπόχρεοι ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα γίνει συμψηφισμός της επιστροφής με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.

 • Οι δόσεις του ΕΝ.Φ.Ι.Α

Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων πληρώνεται σε 5 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να πρέπει να καταβληθεί έως 29 Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως 31 Ιανουαρίου 2018. Αν το ποσό που προκύπτει για πληρωμή είναι μέχρι 1 ευρώ δεν καταβάλλεται. Συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται για δικαιώματα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

 • Ποιοι δικαιούνται πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Πλήρη απαλλαγή δικαιούνται άτομα με αναπηρία άνω του 80%, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

 • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
 • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα,
 • Ο φορολογούμενος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
 • Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω.
 • Ποιοι δικαιούνται έκπτωση από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Δικαιούχοι έκπτωσης του 50% του ΕΝΦΙΑ είναι οι φορολογούμενοι για τους οποίους συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

 • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
 • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
 • Ο φορολογούμενος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
 • Διορθώσεις και νέα εκκαθάριση

                Μετά από την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 θα γίνεται νέα εκκαθάριση του φόρου. Ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται οι διορθώσεις των οποίων η διαφορά που θα προκύπτει από τον φόρο θα είναι ή χρεωστική ή μηδενική ή πιστωτική έως 300 ευρώ. Στις περιπτώσεις όπου η διαφορά του φόρου είναι πιστωτική μεγαλύτερη των 300 ευρώ τότε η εκκαθάριση θα ολοκληρώνεται στην Δ.Ο.Υ.  με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Στις εκπρόθεσμες τροποιητικές δηλώσεις επιβάλλεται ένα μονό πρόστιμο όταν επαναλαμβάνονται οι ίδιες μεταβολές στο Ε9.

 • Προσφυγή κατά της πράξης προσδιορισμού του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Όταν κάποιος φορολογούμενος αμφισβητεί το περιεχόμενο του εκκαθαριστικού του, τότε μπορεί να υποβάλει ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα την επανεξέταση της πράξης υπολογισμού. Το αίτημα για επανεξέταση για κατοίκους Ελλάδας  μπορεί να υποβληθεί έως και 30 ημέρες από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης. Η προθεσμία αυτή αναστέλλεται για το διάστημα 01/08 έως 31/08. Για φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού η προθεσμία για την  υποβολή της προσφυγής είναι 60 ημέρες.

 • Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α ως έξοδο για τις επιχειρήσεις

Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. αναγνωρίζεται σαν έξοδο για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις και εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα του έτους του οποίου καταβάλλονται. Αν δηλαδή ο φόρος πληρωθεί ολόκληρος το 2017 τότε θα εκπέσει ολόκληρο το ποσό από το 2017 ενώ αν η τελευταία δόση πληρωθεί τον Ιανουάριο του 2018 τότε αυτή θα εκπέσει από τα ακαθάριστα έσοδα του 2018.

Τέλος να επισημάνουμε ότι δεν εκδίδεται εκκαθαριστικό του ΕΝ.Φ.Ι.Α για τους φορολογούμενους που απεβίωσαν έως και την 31 Δεκεμβρίου 2016 με την προϋπόθεση ότι ο θάνατος έχει δηλωθεί στο μητρώο της Δ.Ο.Υ. και στα νομικά πρόσωπα τα οποία έχουν διακόψει τις εργασίες του έως και την 31 Δεκεμβρίου 2016.

Ο Δικαίος Ιωάννης είναι Λογιστής – Φοροτεχνικός Α’ Τάξης και δραστηριοποιείται στην Καλαμάτα στην οδό Κεφάλα 3. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2721099499. E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Κεφάλα 3, Καλαμάτα 24133

Θα μας βρείτε:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Email:

2721 099 499

Καλέστε μας:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

 

 

ΣΑΣ ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ

....................................................................................

  

Περισσότερα +

Χρηματοδότηση, επιδοτήσεις & εξειδικευμένες υπηρεσίες για την εξασφάλιση της επιτυχίας σας

Συμβουλευτικές υπηρεσίες

Συμβουλευτικές υπηρεσίες

Περισσότερα +

Μισθοδοσία για επιχειρήσεις και οικοδομικά έργα - Συνταξιοδοτικά

Εργατικά - Μισθοδοσίες - Ασφαλιστικά

Εργατικά - Μισθοδοσίες - Ασφαλιστικά

Περισσότερα +

Υψηλής ποιότητας φορολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες

Υπηρεσίες προς Ιδιώτες

Υπηρεσίες προς Ιδιώτες
Περισσότερα +

Υπεύθυνη λογιστική υποστήριξη για κάθε μορφής επιχειρήσεις

Υπηρεσίες προς επιχειρήσεις

Υπηρεσίες προς επιχειρήσεις

 

 

the service you deserve"

''The skills you need

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

............................................................................

23 Σεπτεμβρίου 2020

Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου η επικαιροποίηση των μισθωτηρίων

Κατηγορία Τελευταία Νέα

Προθεσμία έως τις 30 Σεπτεμβρίου έχουν οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα προκειμένου να επικαιροποιήσουν ηλεκτρονικά…
15 Σεπτεμβρίου 2020

ΟΑΕΔ - Εποχικό βοήθημα 2020

Κατηγορία Τελευταία Νέα

  Εποχικό επίδομα ΟΑΕΔ: Απο 15/9 ξεκινά  η υποβολή των αιτήσεων για το εποχικό βοήθημα…
02 Σεπτεμβρίου 2020

Με ηλεκτρονικό ραντεβού η εξυπηρέτηση στον ΕΦΚΑ

Κατηγορία Τελευταία Νέα

  Στο πλαίσιο της καλύτερης εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, συνταξιούχων και εργοδοτών και με σκοπό την…

 

Δείτε όλα τα νέα 

 

 

ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ