Slide background

Περισσότερα...

Υποβάλετε τη φορολογική σας δήλωση On line
Μέσα σε 3 βήματα

Φορολογική δήλωση
On Line

Slide background

Περισσότερα...

Δίνουμε την δυνατότητα στον επιχειρηματία
να έχει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση και την πλήρη εικόνα της επιχείρησής του

Η Λογιστική Υποστήριξη
ένα βήμα πιο μπροστά

Slide background

Περισσότερα...

Αξιοποιούμε την τεχνολογία του διαδικτύου,
απλοποιούμε και εκσυχρονίζουμε τον έλεγχο της επιχείρησής σου

Υπηρεσίες Cloud

Slide background

Περισσότερα...

Υπηρεσία Ψηφιοποίησης Παραστατικών
Αυτοματοποιούμε την διαδικασία καταχώρησης παραστατικών

Digital Accounting

Slide background

Περισσότερα...

Συγκρίνουμε τις τιμές από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες.
Μειώσετε το κόστος και βγείτε κερδισμένοι.

Υπηρεσίες Ασφάλισης

Slide background

Περισσότερα...

Δώσε τέλος στα χειρόγραφα παραστατικά.
Έκδωσε Online τα παραστατικά σου εύκολα και γρήγορα!

Online Τιμολόγηση

agrotes-aforologito.jpg

Του Δικαίου Ιωάννη Λογιστή – Φοροτεχνικού.   

Ο χαρακτηρισμός του «κατ’ επάγγελμα» αγρότη έχει ιδιαίτερη σημασία στη φορολόγηση των αγροτών, αφού είναι αυτοί που δικαιούνται τη μείωση του φόρου, δηλαδή είναι αυτοί που έχουν το «αφορολόγητο». Το taxisnet έχει αντλήσει τα στοιχεία  για το ποιοι φορολογούμενοι είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων και οι αντίστοιχοι κωδικοί των φορολογικών δηλώσεων αυτών των αγροτών είναι προ-συμπληρωμένοι. Αν σε κάποιους επαγγελματίες αγρότες δεν είναι προ-συμπληρωμένοι οι κωδικοί, τότε θα πρέπει να μεταβούν στην υπηρεσία ΚΕΠΠΥΕΛ του ΟΠΕΚΕΠΕ της περιοχής τους και να εκδώσουν τη βεβαίωση του «κατ’ επάγγελμα» αγρότη. Στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση ηλεκτρονικά επιλέγοντας το πεδίο «με επιφύλαξη», ώστε να μην γίνει εκκαθάριση και να μη βεβαιωθεί ο φόρος. Μετά την υποβολή θα πρέπει να μεταβούν στην Δ.Ο.Υ. με όλα τα δικαιολογητικά όπου και θα γίνει η εκκαθάριση.

Για τον χαρακτηρισμό ενός προσώπου ως επαγγελματία αγρότη  πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Να είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει: α) Να έχει την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία, είτε κατά 100%, είτε κατά ποσοστό συνιδιοκτησίας, αγροτική εκμετάλλευση ή να είναι νομέας αγροτικής εκμετάλλευσης. β) Να μισθώνει αγροτική εκμετάλλευση έχοντας συνάψει μισθωτήριο ή να έχει συνάψει συμφωνητικό επίμορτου αγροληψίας (μισακές). γ) Για υδατοκαλλιέργειες θα πρέπει να έχει μισθώσει υδάτινη έκταση.
  2. Να ασχολείται επαγγελματικά με την αγροτική του δραστηριότητα στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του. Για τον υπολογισμό του χρόνου εργασίας χρησιμοποιούνται τα στοιχεία της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης. Ο συνολικός ετήσιος χρόνος εργασίας ορίζεται σε 1.750 ώρες, οπότε όσοι έχουν εξωαγροτική δραστηριότητα άνω των 1.225 ωρών, δηλαδή ξεπερνούν το 70% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας, δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως επαγγελματίες αγρότες. Όταν το 100% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος του αγρότη είναι αγροτικό, τότε και ο συνολικός χρόνος εργασίας του είναι και αυτός αγροτικός.
  3. Να λαμβάνει από την απασχόλησή του σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του.

Για τον προσδιορισμό του αγροτικού εισοδήματος λαμβάνονται υπ’ όψιν τα εισοδήματα που αποκτώνται από τις δραστηριότητες της αγροτικής εκμετάλλευσης, τα εισοδήματα που προέρχονται από τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος μέχρι 100 KW, τα εισοδήματα που προέρχονται από τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων δυναμικότητας έως 10 δωματίων, οι αγροτικές ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις επί της παραγωγής και τα εισοδήματα που προέρχονται από την παροχή αγροτικής εργασίας σε δασαρχεία και από την αγροτική εργασία σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις τρίτων (εργόσημα). 

Τα εισοδήματα που δεν προσμετρούνται στο αγροτικό εισόδημα για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου, είναι αυτά που προέρχονται από: την απασχόληση σε εμπορικές επιχειρήσεις, βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, ελευθέρια επαγγέλματα, μισθωτές υπηρεσίες και κάθε μορφής εξαρτημένη εργασία και συντάξεις (κύριες, επικουρικές, αναπηρικές κ.α.). 

Στο συνολικό εισόδημα που θα συγκριθεί με το αγροτικό δεν προσμετρούνται: α) το εισόδημα από ακίνητα β) το εισόδημα από κινητές αξίες, π.χ. μερίσματα, προμερίσματα, ομολογίες, ομολογιακά δάνεια, χρεόγραφα κ.α. γ) οι τόκοι καταθέσεων δ) επιδόματα ανεργίας, πολυτέκνων και πάσης φύσεως προνομιακά επιδόματα ε) τα έξοδα παράστασης και οι αποζημιώσεις αιρετών οργάνων, των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, συνδικαλιστικών και αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, καθώς και αμοιβές και ποσοστά (εκτός μισθού) των μελών του διοικητικού συμβουλίου νομικών προσώπων.

  1. Είναι ασφαλισμένος ο ίδιος και η αγροτική του εκμετάλλευση όπου απαιτείται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Η ασφάλιση στον ΟΓΑ αποδεικνύεται με μια βεβαίωση ασφάλισης από τον ΟΓΑ ή με μια Βεβαίωση Ασφαλιστικής Ενημερότητας.
  2. Να τηρεί λογιστικά βιβλία, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι ενταγμένος στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ αγροτών, στο οποίο τηρούν λογιστικά βιβλία ή στο ειδικό καθεστώς, στο οποίο απαλλάσσονται νόμιμα από την τήρηση βιβλίων.

Εξαίρεση των 5 αυτών προϋποθέσεων είναι οι νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα για τους οποίους δεν ισχύει το κριτήριο του εισοδήματος και τα φυσικά πρόσωπα που ασχολούνται στη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωμάτια ή στην διαχείριση  ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW για το κριτήριο της ασφάλισης στον ΟΓΑ.

Δικαίος Ν. Ιωάννης

Ο Δικαίος Ιωάννης είναι Λογιστής – Φοροτεχνικός και δραστηριοποιείται στην Καλαμάτα στην οδό Κεφάλα 3. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2721099499. E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Κεφάλα 3, Καλαμάτα 24133

Θα μας βρείτε:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Email:

2721 099 499

Καλέστε μας:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

 

 

ΣΑΣ ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ

....................................................................................

  

Περισσότερα +

Χρηματοδότηση, επιδοτήσεις & εξειδικευμένες υπηρεσίες για την εξασφάλιση της επιτυχίας σας

Συμβουλευτικές υπηρεσίες

Συμβουλευτικές υπηρεσίες

Περισσότερα +

Μισθοδοσία για επιχειρήσεις και οικοδομικά έργα - Συνταξιοδοτικά

Εργατικά - Μισθοδοσίες - Ασφαλιστικά

Εργατικά - Μισθοδοσίες - Ασφαλιστικά

Περισσότερα +

Υψηλής ποιότητας φορολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες

Υπηρεσίες προς Ιδιώτες

Υπηρεσίες προς Ιδιώτες
Περισσότερα +

Υπεύθυνη λογιστική υποστήριξη για κάθε μορφής επιχειρήσεις

Υπηρεσίες προς επιχειρήσεις

Υπηρεσίες προς επιχειρήσεις

 

 

the service you deserve"

''The skills you need

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

............................................................................

23 Σεπτεμβρίου 2020

Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου η επικαιροποίηση των μισθωτηρίων

Κατηγορία Τελευταία Νέα

Προθεσμία έως τις 30 Σεπτεμβρίου έχουν οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα προκειμένου να επικαιροποιήσουν ηλεκτρονικά…
15 Σεπτεμβρίου 2020

ΟΑΕΔ - Εποχικό βοήθημα 2020

Κατηγορία Τελευταία Νέα

  Εποχικό επίδομα ΟΑΕΔ: Απο 15/9 ξεκινά  η υποβολή των αιτήσεων για το εποχικό βοήθημα…
02 Σεπτεμβρίου 2020

Με ηλεκτρονικό ραντεβού η εξυπηρέτηση στον ΕΦΚΑ

Κατηγορία Τελευταία Νέα

  Στο πλαίσιο της καλύτερης εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, συνταξιούχων και εργοδοτών και με σκοπό την…

 

Δείτε όλα τα νέα 

 

 

ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ